Betrokkenheid via een HR app voor supermarktketens

Supermarkten in Nederland kunnen op HR gebied nog behoorlijke stappen doormaken. Supermarkten investeren volop in klantvriendelijkheid en optimale doorlooptijden. Het zou goed zijn als de supermarkten in gaan zien dat het tijd wordt om te investeren in hun belangrijkste asset: personeel.  

Afbeelding Webuildapps

Slim gebruik maken van smartphones

Uit eigen ervaring weet ik dat planning, urenregistratie en verzuim procedures bij veel supermarkten nog vaak handmatig worden ingevoerd en bijgestuurd. Niet alle medewerkers zijn fulltime in dienst en niet iedereen weet van elkaar wat ze de dag ervoor gedaan hebben. Dit zorgt voor ruis, kost veel tijd en is fraudegevoelig. Ook zag ik in de pauze massaal smartphones op tafel verschijnen. Als nagenoeg iedere medewerker een smartphone heeft, waarom zou je hier dan geen gebruik van maken om ze meer te betrekken?

Flexibel maar wel betrokken

Een HR app zou veel van de eerder genoemde zorgen kunnen wegnemen en medewerkers faciliteren. De medewerker kan vanaf huis zijn rooster controleren, vrij vragen of vervanging regelen. Ondertussen blijft de teamleider op de hoogte van alles wat er speelt en wordt geruild. Zijn er problemen met de roosters of is er een medewerker ziek? Dan kan hij met zijn teamleider in contact komen via de geïntegreerde chatfunctie. 

Aan het begin van de week ontvangt de medewerker de aanbiedingen en van deze week. Zo is hij altijd op de hoogte van de actuele aanbiedingen en hoeft hij ook niet meer de hele winkel door te zoeken op zoek naar een reclamefolder op het moment dat een klant een vraag heeft. Dit komt een stuk professioneler over op de klant en vermindert de wachttijd. In deze categorie kan ook de nieuwsbrief geïntegreerd worden, zodat de medewerkers ook op de hoogte zijn van de gang van zaken binnen de onderneming. 

Daarnaast biedt de app een stukje informatieve waarde: bedrijfsinformatie met de adressen en contactpersonen van ieder filiaal, actuele salarisstroken en trainingsvideo's/programma's voor (nieuwe) medewerkers. 

Denk ook aan medezeggenschap: een online ideeënbox waar medewerkers met elkaar sparren om tot efficiëntere oplossingen te komen. Want zeg nou zelf: we kunnen nog zoveel modellen, procedures en protocollen bedenken, de medewerkers moeten uiteindelijk zelf hun werkzaamheden indelen. Hoe fijner alles werkt, hoe meer betrokken medewerkers zullen zijn. 

De supermarkt app op de werkvloer 

Ik zie het al helemaal voor me: de medewerker arriveert op de werkvloer en wordt automatisch ingeklokt met behulp van bluetooth iBeacons. Geen fraudegevoelige kloksystemen en uren registraties meer, alleen nog feitelijke (objectieve) informatie. Maar er zijn nog meer functionaliteiten denkbaar die bijdragen aan de dagelijkse werkprocessen.

Denk bijvoorbeeld aan een bestelsysteem: de medewerker scant de barcodes met zijn smartphone en kan zo direct bestellingen plaatsen op het moment dat hij merkt dat dit nodig is.

Tot slot kan er ook nog een soort marktplaats toegevoegd worden, waarin filialen onderling gemakkelijk overtollige voorraden kunnen ruilen zodat verspilling geminimaliseerd wordt.

Kortom, een HR app zou de supermarkt op meerdere manieren sieren. De medewerkers tevreden, omdat zij altijd de informatie die zij nodig hebben bij de hand hebben op hun vertrouwde smartphone. De klanten tevreden, omdat bestellingen altijd real-time verwerkt kunnen worden zal de winkel minder nee hoeven te verkopen. En last but not least: de werkgever tevreden. Betere resultaten en minder tijdsverspilling aan omslachtige en gedateerde werkwijzen, wie wil dat nou niet. Benieuwd naar de kansen voor jouw bedrijf? Als app ontwikkelaar helpen we je graag.

Gepubliceerd op 13 januari 2017

Tags

apps

Ook interessant om te lezen

Heb je advies nodig?

Samen inventariseren we jouw casus, de mogelijkheden, budget en tijdlijnen. Maak een afspraak voor een kennismaking.